Kind & Jeugd

Het kan op alle leeftijden voorkomen dat mensen niet lekker in hun vel zitten. Soms kun je hier zelf aan werken, maar soms zijn er te veel problemen en weet je niet meer wat je moet doen. Dat kan komen door iets wat recent is gebeurd of door dingen die je stress geven, zoals ruzie thuis of druk op school. Het kan ook zo zijn dat je niet goed weet waardoor je je niet meer vrolijk voelt.  Als je niet lekker in je vel zit, merk je dat aan veranderingen bij jezelf. Je denkt bijvoorbeeld meer negatief, piekert veel of je voelt je angstig. Soms kun je het ook lichamelijk merken, misschien heb je vaak hoofdpijn, buikpijn of ben je vaak moe. Ook merk je veranderingen in hoe je met anderen omgaat, bijvoorbeeld meer ruzie of heb je problemen met concentreren op school. Bij Psychotherapy & Movement helpen we niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. We bieden verschillende soorten hulp voor onder andere angst, somberheid, trauma, problemen met je zelfbeeld en in relaties met andere. We behandelen veel verschillende problemen op een manier waarvan we door onderzoek weten dat het werkt. Samen met jou maken we een plan om te zorgen dat je je weer beter gaat voelen. Tijdens onze behandelingen kijken we regelmatig of onze aanpak werkt en passen deze aan als dat nodig is. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Als je jonger bent dan 18 jaar, wordt de hulp vergoed door de gemeente Amsterdam.

Kinder-poli

We hebben drie locaties waar we behandelen:

  1. Onze eigen locatie aan de Sarphatistraat 27
  2. Vanuit het Paramedisch Kind en Jeugd sportcentrum op de Bijlmerdreef 494 (Amsterdam
    Zuidoost)
  3. Krugerstraat 7 (Amsterdam Oost).

Wat houdt kinder en jeugd psychotherapie nu eigenlijk in?

Bij de behandeling van een kind of jongere wordt er gekeken naar de leeftijd en ontwikkelingsfase waarin een kind of jongere verkeerd en de mate waarin de jongere is vastgelopen. In veel gevallen wordt bij jonge kinderen de ouders en/of verzorgers van het kind bij de behandeling betrokken. Wanneer de klachten duidelijk zijn kan de behandeling kort duren. Dit betekent tussen de 8 en 12 sessies. Als de klachten al langer bestaan en complex zijn kan het nodig zijn dat de therapie langer duurt en het kind of de jongere wekelijks gedurende een half jaar tot een jaar therapie volgt.

Het intakegesprek

De uitnodiging voor een eerste gesprek (intake) volgt als de aanmelding voltooid is. De
aanmelding is voltooid als u ons de verwijsbrief van uw kind/ de jongere heeft gemaild en ons
het aanmeldformulier retour heeft gestuurd. Bij de intake dient u een identiteitsbewijs en pas van
de zorgverzekering aan ons te tonen. Tijdens het intakegesprek wordt kennisgemaakt en wordt de
hulpvraag en de klachten besproken.

Diagnostiek en behandelplan

Na de intake volgt meestal een psychodiagnostisch onderzoek; vaak met behulp van diagnostische meetinstrumenten (interviews, vragenlijsten, etc.). Hierbij betrekken we het kind en de ouders om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Vervolgens stellen we aan de hand van de hulpvraag van ouders en kind gezamenlijk een behandelplan op.

Klachten en problemen waar kinderen onder andere voor kunnen worden geholpen zijn:

  • Gedragsproblemen zoals woedeaanvallen, anti-sociaal gedrag, liegen, pesten, gebrek aan
    concentratie. Omgaan met een gedragsstoornis of bijzondere eigenschappen zoals hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit.
  • Trauma’s
  • Lichamelijke en psychosomatische klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of eczeem waar geen medische oorzaak is aangetoond.
  • Aangeleerde gewoonten zoals nagelbijten, tandenknarsen, duimzuigen, snoepen.
  • Verwerken van emotionele problemen zoals faalangst, fobieën, rouw, scheiding, trauma’s.
  • Ontwikkelingsproblemen zoals eten, slapen, zindelijkheid, taal en spraak, leren, hechtingsproblemen.

EMDR behandelingen voor kinderen en jongeren:

Wanneer een kind of jongere een of meerdere traumatische ervaringen meemaakt kunnen er emotionele, lichamelijke en of gedragsproblemen ontstaan. EMDR kan dan een doeltreffende behandelmethode zijn die uw kind van zijn traumatische klachten zoals herbelevingen, bedplassen, nachtmerries, slaapproblemen en agitatie en concentratieproblemen kan afhelpen.

Kinderpsychotherapie

Hoe werkt EMDR dan in de praktijk?

Wat er eerst samen met het kind of jongere eventueel met behulp van de ouders moet worden uitgezocht is van welke traumatische gebeurtenis (het naarste plaatje) het kind last heeft. Wat is er precies gebeurd en wat ziet het kind steeds terug in nare beelden/flashbacks? Door middel van het gebruik van therapie poppetjes, tekenen of schrijven gaat het kind op zoek naar het plaatje van de gebeurtenis dat nu op dit moment nog het naarst is om naar te kijken. Wat ziet het kind nu nog als hij of zij eraan denkt? Bij EMDR wordt er gelet op wat voor gedachten en gevoelens het kind heeft met betrekking tot het plaatje. Ook wordt er stilgestaan bij wat het kind letterlijk voelt in het lichaam en waar. Het kind wordt gevraagd om tegelijkertijd ook vingerbeweging van de therapeut te volgen of te luisteren naar een ritmisch geluid. Na een korte set met bewegingen of geluiden wordt gevraagd wat het kind merkt en dit kan van alles zijn. De behandeling stopt als het kind zich rustig voelt bij het plaatje of terugdenkend aan de gebeurtenis.

Bron: www.emdr.nl

Remote video URL

Wil je je aanmelden? Dat gaat als volgt:

  1. Als je je aanmeldt via het formulier onderaan deze pagina, nemen we telefonisch contact met je op. We bespreken dan jouw hulpvraag en kijken of ons behandelaanbod daar bij aansluit.
  2. We vragen je om een verwijsbrief en aanmeldformulier op te sturen. Een verwijsbrief kan je via je huisarts krijgen. Let op dat je een verwijsbrief hebt voor de SGGZ (specialistische GGZ). Die kan je huisarts direct naar ons sturen, of jij kunt deze via de mail sturen. 
  3. Wij zullen met deze informatie een zorg beschikking bij de gemeente Amsterdam aanvragen, wanneer deze is afgegeven kunnen we een intake met je plannen. Voor de intake plannen wij drie gesprekken in.
  4. Het eerste gesprek focust zich op jouw klachten en aanmeldreden. 
  5. In het tweede gesprek zullen we diagnostiek afnemen. Op basis van deze twee gesprekken kijken we hoe we jij het beste kunnen helpen en stellen wij een behandelplan op. 
  6. In het derde gesprek nemen we de tijd om dit plan terug te koppelen en kijken of jij je hierin kan vinden. 

Als je tussen de 8 en 15 jaar oud bent, plannen we altijd een afspraak in met je ouders erbij. Ben je tussen de 16 en 18 jaar, dan kijken we in samenspraak naar de behoefte van jou en van je ouders.

Speelhoek

Aanmelden voor behandeling

Wanneer je aan de voorwaarde voor behandeling voldoet zullen wij een telefonische screening met je plannen.